DRUŠTVO SLOVENSKIH PISATELJEV JUTRI, 12. 6. OB 18. URI VABI NA OKROGLO MIZO – “ODLOČEN NE ČEZATLANSKEMU TRGOVINSKEMU IN NALOŽBENEMU PARTNERSTVU”

DRUŠTVO SLOVENSKIH PISATELJEV JUTRI, 12. 6. OB 18. URI VABI NA OKROGLO MIZO – “ODLOČEN NE ČEZATLANSKEMU TRGOVINSKEMU IN NALOŽBENEMU PARTNERSTVU”

“Spoštovani!
Smo res priče kapitulaciji Evrope pred agresivnim ameriškim korporativizmom? Izničenju temeljnih načel, ki jih je v univerzalni zakon povzdignila francoska revolucija: svoboda, enakost, bratstvo? Se bo Evropski parlament na svojem naslednjem zasedanju v Strasbourgu uklonil barbarstvu, ki se ne meni za stoletno, tisočletno dediščino, prvič zasnovano v stari Grčiji? Bo zgolj potrdil tisto, kar je o spornem čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu (TTIP) že potrdil evropski Odbor za mednarodno trgovino, zavračajoč glasne pozive prebuje evropske civilne družbe?
Ker izvoljeni predstavniki ljudstva, naša izvršilna in zakonodajna oblast, molči in se klanja novemu (?) gospodarju, smo prisiljeni, da, četudi zadnji hip, povzdignemo svoj glas: mi, kar nas je še svobodomiselnih ljudi, jim nismo dali mandata, da nas bodo iz sebičnih interesov, nemara pa kar iz nevednosti, žrtvovali mehanizmu izbrisa, delite kot se reče v sodobnem digitalnem jeziku.
Zato smo se odločili, da skličemo omizje, na katerem bodo spregovorili kompetentni strokovnjaki, tudi tisti, ki smo jih izvolili, da v Evropskem parlamentu zastopajo naše interese. Interese, ki sploh niso samo naši (!), ampak vseh tistih, ki že okušajo surovost mednarodnih korporacij, ki si sedaj skuša nadeti tudi pravnoformalni okvir. Ti »sporazumi«, pripravljajoči se v popolni tajnosti, kot da bi se sramovali sami sebe, naj bi »povezali« oba bregova Atlantika, a so v resnici brezobziren napad na svobodo, na človekove pravice, še zlasti pa na kulturo: besedo, sliko, melodijo: proizvodnjo simbolov, ki že od Altamire spletajo neuničljivo vez med člani človeškega občestva.
Cilj okrogle mize, ki se bo odvijala v petek, 12. junija ob 18. uri v prostorih Društva slovenskih pisateljev na Tomšičevi 12 v Ljubljani, je zelo preprost: ustanoviti je treba novo »osvobodilno fronto«, ki bo zmogla angažirati tudi širšo (ne le strokovno) javnost, da bomo skupaj zavrnili »danajske darove«, ki jih Striček Sam ponuja, vsiljuje Evropi.
Na okrogli mizi, ki jo bo vodil Marcel Stefančič jr., bodo sodelovali: evropski poslanec dr. Igor Šoltes, prof. dr. Jože Mencinger, Andrej Gnezda (Umanotera), Anton Peršak, pisatelj in državni sekretar na Ministrstvu za kulturo, Rok Zavrtanik, direktor Založbe Sanje, in pisatelj Vlado Žabot.
K razpravi smo povabili še mnoge druge osebnosti, za katere verjamemo, da se zavedajo, da smo priče enega najbolj usodnih trenutkov v novejši zgodovini zahodne civilizacije.
V pričakovanju, da boste s svojo prisotnostjo izrekli svoj, naš odločni NE tem in takšnim poskusom novodobne okupacije Evrope, vas prisrčno pozdravljamo.
Ljubljana, 4. junija 2015.”

Ivo Svetina
Predsednik Društva slovenskih pisateljev